THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »


Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

49 λέξεις για το Χιόνι

Χτες το βράδυ στη ΝΕΤ έπεσα τυχαία πάνω στο ξεκίνημα του "Εξάντα", του ντοκιμαντέρ που επιμελείται ο Γιώργος Αυγερόπουλος. Ομολογώ πως μέχρι τώρα δεν το είχα παρακολουθήσει ούτε μια φορά. Το χτεσινό επεισόδιο όμως με συνεπήρε τόσο πολύ που από εδώ και στο εξής θα το παρακολουθώ τακτικά. Και επίσης έγινε η αφορμή να γράψω τούτο εδώ το post, για όσους δεν το είδαν αλλά και για όσους το είδαν και θέλουν να σχολιάσουν.

Το θέμα της εκπομπής λοιπόν αφορούσε τη Γροιλανδία, τους αρκτικούς πάγους και το πετρέλαιο. Στο υπέδαφος της χώρας αυτής έχουν βρεθεί πετρώματα τα οποία περιέχουν σταγόνες πετρελαίου και άλλων πολύτιμων ορυκτών, κάτι που υποδεικνύει ότι πιθανόν να υπάρχουν ολόκληρα κοιτάσματα κάτω από τους πάγους. Το λιώσιμο των τελευταίων έχει βοηθήσει στη διαπίστωση των ευρημάτων αυτών. Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας είναι αρκετά φιλόδοξη, καθώς έχει ήδη ιδρύσει Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου, όπως επίσης έχει συνάψει συμφωνία με τις 6 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου του κόσμου. Από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των εταιρειών γίνεται φανερό ότι αποσκοπούν στο κέρδος, κάτι απόλυτα αναμενόμενο, το κέρδος όμως αυτό έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την ευημερία του υπόλοιπου κόσμου. Η Γροιλανδική κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί με την πολιτική των πετρελαϊκών εταιρειών. Σύμφωνα με δήλωση ενός εκπροσώπου της, η ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα τους θα δώσει νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ενίσχυση αρκετή, ώστε η χώρα τους να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τη Δανία (η Δανία, που μέχρι πρότεινος έλεγχε εξ ολοκλήρου τη Γροιλανδία, της έχει πλέον παραχωρήσει μερική πρωτοβουλία σχετικά με τη λήψη αποφάσεων τοπικού μόνο χαρακτήρα).









Μα δεν βλέπει κανείς τους το οξύμωρο; Για τι είδους ανάπτυξη μιλάμε, όταν θα δυσκολευόμαστε να επιβιώσουμε σε αυτόν τον τόπο;
Η θέση της Γροιλανδίας είναι ότι το λιώσιμο των πάγων έχει και θετική πλευρά, με την έννοια ότι έτσι οι έρευνες στο υπέδαφός της θα γίνουν ευκολότερες από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Επεκτείνοντας το συλλογισμό αυτό, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να μας ωφελήσει, αποδίδοντάς μας περισσότερο πετρέλαιο να καίμε, ούτως ώστε να συνεχίσει η ανθρωπότητα να προχωρά. Υπάρχει άραγε θετική πλευρά; Μπορούμε στ' αλήθεια να επωφεληθούμε από την πιο απειλητική επίδραση του ίδιου μας του είδους;


Έστω ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου, χρυσού και αδάμαντος στην Αρκτική ζώνη αποδεικνύονται αξιοποιήσιμα και η βιομηχανική ανάπτυξη εξαπλώνεται και στην τελευταία παρθένα έκταση του πλανήτη. Η επιπλέον αύξηση των ρύπων της καύσης των υδρογονανθράκων θα εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων και συνεπώς θα αποσταθεροποιήσει το (ήδη διαταραγμένο) κλίμα της Γης, με όλες τις γνωστές συνέπειες. Άρα, αν από την αλυσίδα γεγονότων αυτή δεν βγαίνει κερδισμένος ο Άνθρωπος, τότε ποιος κερδίζει;

Θα ήθελα να κλείσω με κάποιες φράσεις από ανθρώπους απλούς, κατοίκους της χώρας τους και του Κόσμου, που με συγκίνησαν όσο λίγα πράγματα που ακούω στην τηλεόραση:

"Εμείς εδώ στη Γροιλανδία χρειαζόμαστε το κρύο, είναι κομμάτι της ζωής μας".

"Όλοι εσείς που μένετε στις μεγάλες πόλεις, όπου κι αν βρίσκεστε, σκεφτείτε κάθε μέρα, τη ζημιά που προκαλείτε σε εμάς εδώ στη Γροιλανδία".

"Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της Αρκτικής που δεν βλάπτουν τη χώρα τους".

14 σχόλια:

Rizobreaker είπε...

Βλέπουμε και Αυγερόπουλο??? Χαίρομαι... :-)

venus in furs είπε...

rizobreaker με εκπλήσσει η ταχύτητά σου, μόλις που πρόλαβα κάτι διορθωσούλες στο κείμενο!

Και ένα σχόλιο από εμένα για εσάς:

Το τραγούδι μπορεί να σας θυμίζει κάτι, αλλά το ανέβασα γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν χορταίνω να το ακούω, ελπίζω να σας αρέσει.

nikisot είπε...

nai
ayto gia tis le3eis to eixa akousei kai egw..
skepsou poses le3eis exoume emeis gia thn agaph kai tis diafores ekfanseis ths...
pantws h ennoia KAPSOURA uparxei mono sthn Ellada...adika prospa8ousa na e3hghsw se filous germanous, agglous, gallous, kinezous, giapwnezous ti einai!!!

Rizobreaker είπε...

Χαχα! Ναι! Είμαι ταχύς τι να κάνω!! ;-)

@ moodygirl:
Ναι πράγματι η καψούρα είναι έννοια ελληνικότατη!! Ας είμεθα υπερήφανοι γι' αυτήν!!! ;-)

Κώστας είπε...

Οι απόψεις που διατυπώνονται για την θετική πλευρά του λιωσίματος των πάγων , ακούγονται τον τελευταίο χρόνο (αν δεν κάνω λάθος). Είναι εμφανής η προσπάθεια να χειραγωγήσουν αντιλήψεις.

Οι πάγοι θα λιώσουν.
Το πετρέλαιο θα βγει.
Είμαι περίεργος να δώ τις εξελίξεις...
Τις εξελίξεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στην μορφή που θα έχει ο πλανήτης μετά απο αυτό...

την καλησπέρα μου

venus in furs είπε...

@moodygirl

συμφωνώ απόλυτα!και αν σκεφτείς ότι οι λαοί δημιουργούν λέξεις για να περιγράψουν τα βιώματα και την καθημερινότητά τους, μάλλον είμαστε και οι μοναδικοί που μπορούμε να γευτούμε την καψούρα σε όλο της το μεγαλείο!

@κώστας

εμένα γιατί με φοβίζει όλο αυτό; η μητέρα φύση μας δείχνει ήδη τα δόντια της. οι εξελίξεις που περιμένεις κώστα θα έρθουν γρηγορότερα απ'ότι πιστεύουμε και δεν είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε, όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια.

όμως για να μην κινδυνολογώ, και σαν αθεράπευτα αισιόδοξη, θα προσθέσω ότι οι συλλογικές δυνατότητές μας ως άνθρωποι του Κόσμου είναι τεράστιες, αρκεί να το πιστέψουμε.

Unknown είπε...

φαύλος αρκτικός ανθρωποκεντρικός ανθρωποκαταστροφικός κύκλος.


(καύσιμες ύλες/ ρύποι->φ.θερμοκηπίου->λιώσιμο πάγων->κάυσιμες ύλες/ρύποι->φ.θερμοκηπίου->λιώσιμο παγων.......)

venus in furs είπε...

narita τι βαθμό είχες στη βιολογία λυκείου; τελωσπάντων, λες να είναι άλλη μια αυτοκαταστροφική μανία από αυτές που μας πιάνουν κατά καιρούς; (βλέπε τσιγάρο, ηρωίνη, καψούρα)

Rynoventoux είπε...

Καλημέρα Venus! Δυστυχώς πάντοτε σκεφτόμαστε βραχυπρόθεσμα..Ποτέ μακροπρόθεσμα. Ωραία επιλογή τραγουδιού (In My Life)!

venus in furs είπε...

Καλή σου μέρα ΝΜ! Πολύ σωστά, εδώ δεν σκεφτόμαστε μακροπρόθσμα για άλλα πράγματα...!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας....τί ωραίο πόστ!!φανταστικό...κάνετε πολύ καλά που θίγετε τέτοια θέματα...ο Έξαντας'είναι μιά από τις καλύτερες εκπομπές των κρατικών καναλιών....όλους νομίζω μας απασχολεί αφάνταστα το θέμα του μέλλοντος του πλανήτη μας...που όπως λένε οι επιστήμονες περιγράφεται πάρα πολύ δυσίωνο..μα πολύ όμως...και δε νομίζω ότι όλοι αυτοί οι επιστήμονες που λένε όλα όσα λένε κάνουν λάθος...ή λένε ψέμματα....μάλλον όχι...πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε και να κάνουμε κάτι γι αυτό το θέμα..τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σοβαρά και τα περιθώρια στενέυουν όλο και πιό πολύ....πάρα πολύ ωραίο πόστ.Με αγάπη,Αθανασία.

venus in furs είπε...

καλησπέρα αθανασία, σας καλωσορίζω στο λιγάκι παραμελημένο blog μου. είναι χαρά μου να μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου σε τόσο ευαίσθητα θέματα όπως το μέλλον του πλανήτη μας.

εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, με υγεία και αγάπη.
το νέο έτος θα φέρει και νέα ανάρτηση...να'στε όλοι καλά!

Ανώνυμος είπε...

φοβερός ο αυγερόπουλος, φοβερό και αυτό το ντοκυμαντερ

Unknown είπε...

που σαι ρε χάθηκες..
αυτά
:)