Τις προάλλες διάβαζα το "Maktub" του Paulo Coelho, ένα βιβλίο με αυτοτελείς παραγράφους. Για την ιστορία (και, Πυγμαλίωνα, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος), "μακτούμπ" είναι αραβική λέξη και σημαίνει "είναι γραφτό", αν και οι Άραβες πιστεύουν πως ο θεός τα "έγραψε" όλα απλά για να μας βοηθήσει. Μια από τις παραγράφους που ξεχώρισα ήταν και η παρακάτω, την οποια μετέφρασα στα ελληνικά (απλά για να περάσει η ώρα, το κείμενο έχει απλή γραφή έτσι κι αλλιώς).
Η Εύα περιφερόταν στον Κήπο της Εδέμ, όταν το Φίδι την πλησίασε. "Φάε αυτό το μήλο", είπε. Η Εύα, θυμούμενη τα λόγια του Θεού, αρνήθηκε. "Φάε το μήλο", το Φίδι επέμεινε. "Πρέπει να γίνεις ομορφότερη για χάρη του άντρα σου". "Δεν το χρειάζομαι", απάντησε η Εύα. "Εξάλλου, έχει μόνο εμένα και καμία άλλη". Το Φίδι γέλασε δυνατά: "Φυσικά και έχει". Αφού η Εύα δεν το πίστεψε, το Φίδι την οδήγησε στην κορυφή ενός λόφου όπου βρισκόταν ένα πηγάδι. "Είναι εκεί κάτω. Εκεί την κρύβει ο Αδάμ". Η Εύα κοίταξε μέσα στο πηγάδι και αντίκρισε τη μορφή μιας ωραίας γυναίκας να αντανακλάται στο νερό. Και τότε η Εύα άρπαξε και έφαγε το μήλο που της πρόσφερε το Φίδι.
Δεν ξέρω αν αυτή η ιστορία μας καθιστά λιγότερο "ένοχες" ή περισσότερο ανασφαλείς και ματαιόδοξες ως γυναίκες. Εγώ πάντως προτιμώ αυτή την ερμηνεία του προπατορικού αμαρτήματος. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Εύα απλά υπάκουσε το Φίδι χωρίς να ακούσει ένα καλό επιχείρημα για να το κάνει. Αν βέβαια δεχτούμε ότι υφίσταται και έχει νόημα αυτό που λέμε προπατορικό αμάρτημα.
3 σχόλια:
Όλα συμβαίνουν για ένα λόγο....
1) Πολυ καλη μουσικη επιλογη
2) Με κολακευεις με το να αμου απευθυνεις το λογο σε ενα ποστ σου και μαλιστα για ενα τετοιο θεμα
3) Ευχαριστηθηκα τοοοσο πολυ την επιλογη του θεματος σου. Υπεροχο κειμενο
4) Συνεχισε ετσι...
Μετα τιμης,
Πυγμαλιων
Εφιάλτη σίγουρα έχεις δίκιο, κι ας μην καταλαβαίνουμε πάντα γιατί γίνονται μερικά πράγματα...
Πυγμαλίωνα αν είναι κάποιος που πρέπει να έχει λόγο στο "γραφτό", αυτός είσαι εσύ! Χαίρομαι πολύ που απολαμβάνεις αυτό το blog...
Δημοσίευση σχολίου